UTSTÄLLNING PÅ GALLERI KG52 I STOCKHOLM

Vuxenkläder i barnstorlek. Klassiska plagg i udda, tekniska material. Secondhandkläder i nya kombinationer. Sedan september har Studio Re:designs formgivare undersökt möjligheterna i det textila spill som finns hos textilföretag i Västra Götaland. Studion har tagit fram en rad exempel på hur man kan angripa problematiken – och formge nya produkter. På galleri KG52 visas delar av resultatet av arbetet upp.

Anna Lidström_studio_redesign_KG1.jpg

Idag sitter jag på tåget till Stockholm igen, denna gång för att förbereda en utställning på Galleri KG52, vernissagen är i morgon 17:00, kom gärna förbi och kika in! Nu är det mindre är två veckor kvar på mitt uppdrag för Studio Re:Design, känns både konstigt och skönt att gå vidare. Det har varit ett väldigt spännande projekt att vara involverad i. Många människor och företag inblandade, många produktgrupper att formge och knyta ihop till en sorts kreativ helhet. Projektet har framförallt haft ett viktigt övergripande syfte - att undersöka vad man kan göra med textilt spill. Här nedan följer några exempel på de plagg som vi tagit fram. Stylat har åter igen jag och min kollega Gudrun Bonér gjort. Fotografierna är tagna av Jan Töve.

Anna Lidström_studio_redesign_KG2.jpg

Kjolen är gjord i en kombination av skjorttyg ifrån Eton och airbagväv ifrån FOV.

Anna Lidström_studio_redesign_KG3.png
Anna Lidström_studio_redesign_KG4.png

Klänningen är gjord av spillmetrar i en tunn sportkvalité, också ifrån FOV.

Anna Lidström_studio_redesign_KG5.png

Jackan är en omgjord trenchcoat ifrån Röda Korset. Jeansen är dom jag själv använt när jag renoverat huset under hösten. De fick så snygga färgfläckar att jag bara var tvungen att spara dom i mitt stylingförråd.

Anna Lidström_studio_redesign_KG6.png

Fotograf Jan Töve. Stylig: Anna Lidström & Gudrun Bonér. Modell Isabella Lööf, Avenu Modeller. Smink: Emilie Larsson, Makeupfox. Produkter: Studio Re:Design

Utställningen på KG52 pågår mellan den 21 till 23 februari. Studio Re:design visade även upp prototyper på möbelmässan Furniture & Light Fair den 5 till 9 februari och blev mycket uppmärksammade. Ännu ett tillfälle att se vad Anna Lidström, Marie-Louise Hellgren och Gudrun Bonér skapat i designstudion ges i Borås då en majoritet av alla nya prototyper ska visas upp för lokala företag den 27 och 28 februari.

Mynewsdesk kan du läsa mer. Besök även Studioredesign.se.

Fakta:

Studio Re:design är ett initiativ som syftar till att främja arbetet med textilt återbruk inom kläd- och inrednings-branschen i Västra Götaland. Genom att se textilt överskott som en resurs och utveckla prototyper med hög design- och modegrad vill man, tillsammans med regionens företag, få redesign att nå sin kommersiella potential. Studio Re:design drivs av Västra Götalandsregionen i samarbete med Högskolan i Borås, Tillskärarakademin i Göteborg och Naturskyddsföreningen.

Genom redesign av befintlig textil:

· Minskar vi koldioxidutsläppen med 15 kg/kg textil

· Sparar vi 10-15 m3 vatten/kg textil

· Reducerar vi användningen av många miljöskadliga kemikalier

· Vi kan använda upp till 20 plagg för att göra ett nytt och det är ändå en miljövinst!

Källor:

"Kartläggning av mängder och flöden av textilavfall”, Naturvårdsverket, 2011

”Mot en mer hållbar konsumtion – en studie om konsumenters anskaffning och avyttring av kläder”, Högskolan i Borås

“Varför ska vi återanvända textil?, IVL 2011”