ANNAS PROFYLAX

Jag och min sambo har gått en så himla bra helgkurs! Fick tips om den av min vän Gudrun. Hon och hennes man gick den innan deras söta tuvor föddes, och de hade följaktligen två fantastiska förlossningar. Så helt klart värt att testa enligt mig! Annas Profylax heter kursen och vi hade turen att få ha "Anna" i egen hög person som kursledare. Vilken Kvinna! Först tänkte jag -jaha, ska vi lära oss att andas och nypa låret en hel helg? Men redan efter de första 10 minuterna ändrade jag uppfattning helt. Anna berättade så många bra och avväpnande historier och fakta kring att föda. Peppande och samtidigt ocensurerat och rakt på. Information om hur kroppens olika system hänger samman, olika faser, typer av smärtor och mentala tillstånd man går igenom under förlossningsförloppet, och hur man kan möta dessa olika faser genom avslappning och andning och framför allt -hur man kan föda Tillsammans med sin partner! Anna hade väldigt bra övningar på avslappning och smärtlindring och svar på det flesta frågetecknen som dök upp i kursdeltagarnas huvuden. Bäst av allt var att tillsammans med sin partner ta sig tid att prata igenom hur man tänker och känner. Dela med sig av orosmåln såväl som målbilder. 

Kurskompendiet får man på kursen. Film och bok lånade jag på biblioteket. Det finns även en app att ladda ner med övningar och meditation samt en webbkurs att gå om man inte bor på en ort där fysiska kurser anordnas. 

Nu har vi övat en liten stund, varje dag här hemma under flera veckors tid. Såklart så kan mycket hända när det väl är dags att föda men det känns tryggt att veta vilka "naturliga verktyg" jag kan använda mig av i största möjliga utsträckning. Blir det för jobbigt är jag absolut inte emot att sätta in medicinsk smärtlindring. Men jag tror att all övning och pepp av min man kommer att underlätta avsevärt.

Vi har varit på några föräldrakurser här i Borås, vissa har varit bra andra inte. Det som irriterade mig enormt var att de flesta bara ger rådet att -slappna av, andas naturligt, kroppen vet vad den skall göra. Men få talar om HUR man kan göra just detta !?! Hur skall man veta det när smärtan blir olidlig eller man blir rädd och tappar fattningen? Klart att kroppen klarar mer än man tror, men varför inte öva innan? Jag kan i alla fall starkt rekommendera denna kurs (och jag har inte fått betalt för att skriva detta inlägg)