GOTT ATT ÄTA, LÄTT ATT LAGA

Här kommer 2 tips på smaklig föda. Kanske något att ställa på midsommarbordet? Ett bröd som sköter sig själv i ugnen samt en sallad med smak av het sommar. 

För att göra brödet behöver du: 

2 dl linfrö, 1 dl sesamfrö, 1/2 dl pumpakärnor eller solroskärnor, 1 nypa salt eller grönsaksbuljong, torkad timjan & rosmarin efter tycke och smak, soltorkade tomater även dessa efter tycke och smak, 4 dl vatten.

Blanda allt i en skål (klipp tomaterna i små bitar) och låt stå över natten (tycker jag är smidigast) Bred ut smeten på två plåtar med bakplåtspapper och torka i ugnen på ca 50 grader. Har man inte varmluft så funkar vanlig över- och undervärme bra. Jag är av det otåliga släktet så jag brassar på torkningen på strax under 100 grader. Blir lite brunare yta då och går lite snabbare när man är hungrig som en varg (som jag alltid är) Man kan med fördel göra dubbel sats när man ändå är igång. Servera med en bit Brieost och grön olivtapenad eller valfri grönsaksröra. Gott och enkelt!

För att göra melonsalladen behöver du:

1 mogen galiamelon, 1 gurka, 1/2 rödlök, en rejäl näve med färsk mynta eller koriander, 2 lime, 1 msk socker och grön tabasco efter tycke och smak.

Tärna melonen och finhacka rödlöken i pyttebitar. Strimla gurkan med en ostyvel. Hacka myntabladen grovt. Pressa limen och rör samman med socker, lite salt och tabasco. Blanda allt och servera. Det är även gott att bryta fetaost och strö över salladen för extra sälta och matighet. Det viktiga är att få till balansen mellan det söta, sura och pepprigt heta i löken och tabascon. Då blir det en väldigt läskande och het sommarsallad!