FÄRRE GIFTER I BADRUMSSKÅPET

Jag är så oändligt trött på alla dessa förbannade gifter som finns överallt i vardagen! Det gäller att vara kritisk, tänka längre och ligga steget före. Men ibland tar det på krafterna att vara en motvallskärring i den komplexa kemikaliefloden. För att inte ge upp ekokampen betar jag av en produkt åt gången. Letar runt och byter ut olika saker vart efter jag hittar bra ersättare. Just nu är jag inne i en rensa-i-badrumsskåpet-period. Därför vill jag idag tipsa om två bra miljö- och människovänligare produkter som är bra.

Anotherblog_Ekotips1.JPG

Tandkräm innehåller en hel del tveksamma ämnen, bland annat Triclosalan som är klassat som miljöfarligt avfall. Ett annat vanligt förekommande ämne är Sodium Lauryl Sufate som bland annat finns i barntandkräm (Bamse). Det fins många articklar i ämnet. Härhär och här kan man läsa några av dem.

Weleda har en tankräm som är basserad på havssalt och örter. Fri från konserveringsmedel, färgämnen och en rad olika kemikalier. Det tog ett litet tag att vänja sig . Den löddrar inte som vanlig tandkräm, den är finkorning i konsistensen, laxrosa i färgen och smakar lite salt. Den lämnar ändå en väldigt fräsch känsla tack vare örterna.  Nu när jag har vant mig vid denna sort känns vanlig tandkräm väldigt artificiell och konstlad i smaken, för att inte tala om munskölj som numera känns frätande på tungan. 

Anotherblog_Ekotips2.JPG

Deodoranter är en annan produkt som jag försöker att undvika, särskilt de antiperspiranta sorterna som innehåller aluminiumklorid.  Här och här kan man läsa några articklar om just detta. Soapwalla gör en deodorantcreme och innehåller bland annat pepparmint och lavendel. En krämig deo (känns lite som en mjukare hårvax) som man smörjer in under armen. Jag har tidigare provat apotekets (ACO´s) aluminiumfria deo, men jag tycker inte att den skötte sig så särskilt bra. Det luktade svett alldeles för fort efter applicering. Den här deodoranten är mycket bättre och luktar dessutom väldigt gott. Den fungerar även bra när jag tränar intensivt.

Ett tips! Leta runt på nätet för att få bästa pris på ekologiska och miljövänliga hudvårdsprodukter. Det kan skilja upp till halva prisset och är ofta fraktfritt..